Izgradi svoje održivo domaćinstvo korak po korak


Ukoliko planirate život u prirodi, knjiga Aleksandra Jankovića „Život u prirodi“ u izdanju Ama Centra je svojevrstan priručnik koji morate imati jer će vas voditi kroz uspostavljanje domaćinstva korak po korak. Čak i ako nemate nikakvo prethodno znanje i iskustvo!

zivot-u-prirodi-aleksandar-jankovic

Sa ponosom vam predstavljamo „Život u prirodi“, prvi udžbenik o održivosti na ovim prostorima!

Do sada ga nije bilo: ako ste krenuli ovim putem, morali ste da pretražujete Internet, prevodite strana iskustva i da opet ne znate hoće li se predstavljena tehnika „primiti“ na naše tlo. On je i jedinstven u smislu teme koju obrađuje, kao i načina na koji je pisan. Ova knjiga je svojevrstan priručnik koji morate imati jer će vas voditi kroz uspostavljanje domaćinstva korak po korak: Aleksandrov „Život u prirodi“ koji prati izgradnju njegovog imanja u istočnoj Srbiji, biće vam i početak i kraj.

Aleksandar se prihvatio nezahvalnog zadatka da ponudi sopstveno iskustvo čoveka iz grada bez bliske veze sa prirodom ne kao univerzalan odgovor, već pre kao nacrt koji će svako ko ga se prihvati nadograđivati prema potrebama, okolnostima i sklonostima. Uprkos tome, u knjizi ćete naći gotove, kreativne i praktične odgovore na mnoga pitanja koja će vas noćima držati budnim, rešite li da krenete ovim putem. Aleksandar je više nego dorastao zadatku; jednostavnost rešenja koje nudi i praktičan pristup su zadivljujući. Poruka je: nemojte pitanjima pristupati sa zebnjom koju nosi neizvesnost; ako vam to ne prija, ne pribegavajte radikalizmu, „robinzonizmu“ i lišavanju i ne bežite od dostignuća civilizacije, već ih koristite svrsishodno – od svega uzimajte samo onoliko koliko vam treba. Ako priručnik za branje lekovitog bilja kaže „50% za berača, a 50% za prirodu“, uberite 30% ako vam je to dovoljno.

Aleksandar nudi temeljne i precizne odgovore na svaki problem sa kojim se suoče oni koji reše da utočište za sebe i svoju porodicu stvore u prirodnom okruženju: bilo da je to inteligentno prikupljanje kišnice i snežnice, kompostiranje, postupanje sa otpadnom vodom ili sadnja biljne „zavese“ koja leti zasenjuje, a zimi propušta nasušne sunčeve zrake. Svejedno, nijedan odgovor nije univerzalan jer i problemi u sebi sadrže mnoštvo uticaja; zato svaki čitalac mora sam pronaći sopstveni put kroz knjigu, usvojiti ono što mu je prikladno i zanemariti ono što ne odgovara njegovim uslovima. Primenjujući pristup „od opšteg ka posebnom“, pisac vešto i spiralno plete priču od načelnog ka detaljima, sa pojedinostima dovoljnim da se sa problemom izgradnje kuće, imanja, domaćinstva, zdravog okruženja utopljenog u prirodu suoči i entuzijasta koji nema iskustva, ali je prezasićen trčanjem hrčka u kavezu, na koturu koji ga nikuda neće odvesti. Knjiga nije namenjena za jednokratno čitanje; pojedinim poglavljima ćete se vraćati više puta, kad god život na vašem novom imanju pred vas postavi novi izazov koji se može rešiti primenom određenog rešenja ili saveta iz knjige.

zivot-u-prirodi-sukcesije

Knjiga „Život u prirodi“ je potrebna svakoj porodičnoj bilioteci: Da rešenima pomogne na putu održivosti, neodlučne motiviše i pogura, a nevernima ukaže na drugačije opcije života. Ona je svedočanstvo nastanka novog doba u kojem će čovek konačno preuzeti odgovornost za sopstveni život i kreirati iz mesta mira sa prirodnom i sobom.

Želja nam je da ova knjiga podstakne nicanje bezbroj novih domaćinstva koja će krasiti naš bioregion.

Neka je svima u zdravlje!

O autoru

Aleksandar Janković je diplomirani ekonomista poreklom iz Beograda. Nakon rada u turizmu i putovanja po Evropi, Južnoj i Severnoj Americi, odlučio je da se vrati u Srbiju i da sa svojom partnerkom Marijom pusti korenje u divljim brdima istočne Srbije. Ova knjiga prenosi njihovo iskustvo u pretvaranju jedne zapuštene livade u permakulturno imanje i topli dom.

Kako do knjige?

Cena knjige je 2880 RSD. Poštarina je besplatna unutar Srbije. Knjige šaljemo sredom.

 

Uplate slati na račun 205-200943-17 u Komercijalnoj banci.

“Ama Centar” Visočka Ržana bb 18306 Pirot


Po izvršenoj uplati, obavezno popuniti upitnik na linku i poslati dokaz o uplati na office@amacentar.org & pisma@zelenacija.com