Poljoprivrednice iz Poljske, Mađarske i Rumunije u poseti Srbiji 1


Tokom trećeg susreta u okviru WORA projekta za žene u ruralnim područjima. učesnice projekta iz Poljske, Mađarske i Rumunije imale su priliku da posete Srbiju. Tema ovog susreta bila je „Sigurnost na internetu“.

Žene koje se bave ruralnim turizmom u Poljskoj, Mađarskoj i Rumuniji, posetile su Srbiju krajem juna ove godine. 10 učesnica WORA projekta za žene u ruralnim područjima, zajedno sa učesnicama iz Srbije, okupilo se u Seči Reci tokom dvodnevne radne posete.

Prvog dana posete, učesnice su upoznate sa dosadašnjim aktivnostima na projektu i uopšte radom Ama Centra, domaćeg partnera na ovom međunarodnom projektu. Tokom daljeg programa, učesnice su predstavile svoja poljoprivredno-turistička domaćinstva. Govorile su o tome zašto su se odlučile da se bavim ovim poslom, izazovima sa kojima se susreću i o tome kako se nose sa njima. U drugom segmentu predstavljanja, govorilo se o ulozi interneta u svakodnevnom radu i razvoju seoskih turističkih domaćinstava sa naglaskom na sigurnosti na internetu. Učesnice su razmenile svoja dosadašnja iskustva o izradi i vođenju veb-sajtova i upravljanju nalozima kako na društvenim mrežama, tako i na specijalozovanim portalima za prodaju usluga i proizvoda seoskih domaćnstava. Učesnicama su predstavljeni najnoviji tokovi o tome kako da bezbedno koriste internet za svoje profesionalne potrebe u budućnosti.

U popodnevnim satima, učesnice su imale priliku da čuju iskustva koja su sa njima podelile lokalne ženske organizacije koje se bore za bolji položaj žena, kao i uspešne priče žena koje su ostale ili se vratile na selo:

Udruženje žena “Vardanke” okuplja 15-ak mahom mladih mama iz kosjerićkog sela Varda koje su u želji da unaprede položaj žena i pomognu starijima i deci u svom selu, osnovale ovo udruženje početkom 2020. Svojom vizijom za rzvoj sela Varda, one su uspele da ujedine lokalnu samoupravu, meštane sela i svoje porodice i da uz njihovu pomoć i podršku realizuju niz uspešnih akcija: Uspele su da otvore vrtić i poludnevni boravak za decu, prikupe pomoć za operaciju jednog dečaka, urede seoski park i organizuju podelu paketića za mališane iz sela.

Udruženja Seljaka Subotica od 1995.godine predstavlja interese seljaka Subotice i Vojvodine na domaćoj i međunarodnoj sceni u cilju razmene iskustva i stimulisanje razvoja i ekonomskih odnosa. Za sebe kažu da zastupaju seljake pred onima koji imaju moć u svojim rukama.

Drugi dan okupljanja, bio je rezervisan za posete i upoznavanje sa lokalnim domaćinstvima i njivom ponudom:

Zeleno domaćistvo “Bugarinović” bavi se proizvodnjom organskog povrća već više generacija, vodeći se idejom da iza sebe ostave ostave što zdraviju prirodu. U pitanju je uglavnom plastenička proizvodnja u mestu Sevojno, u zapadnoj Srbiji. Pod imenom Zeleno domaćistvo “Bugarinović” funkcionišu od proleća 2016 god, kada je glasanjem u okviru porodice izabrano ovo ime.

Radojka Mihailović iz sela Seča Reka kod Kosjerića majka četvoro dece, uspešno se bavi proizvodnjom voćnih sokova već 3 godine. Ona poseduje veći zasad maline, pa otuda i ideja da napravi hladnjače za sopstvene potrebe i započne proizvodnju sokova. Učesnicama je predstavila svoju ponudu, ali i celokupan proces proizvodnje „od njive do trpeze“.

Učesnice su posetile i Tijanu Marić, koja se vratila na selo iz glavnog grada, u želji da obnovi proizvodnju stare sorte kukuruza. Ona je obnovila porodičnu vodenicu potočaru koja je za kratko vreme postala turistička atrakcija kraja pod nazivom „Dedina vodenica“ u kojoj posetioci imaju priliku da kupe sveže sameleveno brašno.

Dan je završen posetom Etno selu Gostoljublje, turističkom kompleksu koji se prostire na 12 hektara planine Maljen, u selu Mionica, sa južne strane Divčibara. Na nadmorskoj visini od 600 metara, gostima su na raspolaganju 8 vajata. Domaćinstvo raspolaže sa oko 800 stabala šljiva, pa se u ponudi pored domaće rakije i pekmeza od šljiva mogu naći i med, sokovi, slatka i drugi proizvodi. U okviru ovog kompleksa, nalazi se i farma domaćih životinja. Ovaj porodični kompeks je u ženskom vlasništvu i okuplja manja domaćinstva u okolini, nudeći svojim gostima njihovu raznovrsnu ponudu domaće hrane.

Konaci Janković i Nanina kuća u Sečoj Reci kao domaćini ovog događaja, učinili su ovaj WORA susret u Srbiji izuzetnim.

WORA projekat za žene u ruralnim sredinama (ICT for Women on Rural Areas) ima za cilj razmenu praktičnih iskustava među partnerima, uključenih u edukativne aktivnosti u ruralnim sredinama. Projekat realizuju partneri AgriNatura (Poljska), Kislépték (Mađarska), EcoRuralis (Rumunija) i Ama Centar (Srbija) uz podršku Erasmus+ program Evropske Unije.


One thought on “Poljoprivrednice iz Poljske, Mađarske i Rumunije u poseti Srbiji

Comments are closed.