Okupljanje WORA partnera u Mađarskoj


Drugi transnacionalni sastanak projekta WORA, ICT za žene u ruralnim područjima održan je u Mađarskoj, u Budimpešti i u Egeršaloku, od 21. do 22. septembra 2021.

Jutro prvog dana bilo je vreme za administraciju projekta. Učesnici su revidirali status projekta, razgovarali o radovima na Vademacum-u, odlučili o održavanju vebinara u narednim mesecima i revidirali disemenaciju i vrednovanje projekta. Posle podne otputovali su u Egeršalok, malo selo u planinama Buk, sa 2000 stanovnika.

Selo je poznato po krecnjackim terasama koje pravi termalna voda temperature 60c. Ovde su partneri bili smešteni u Gostinskoj kući, Ambitus koju vodi Džudit Biros. Ovaj smeštaj je poseban zbog mnogobrojnih ručnih radova, ukrasa I unikatnog nameštaja koji oslikavaju lokalnu kulturu, nudeći udobnost u isto vreme.

wora

Džudit nam je rekla da nekoliko puta traži antikvitete uz pomoć onlajn i kompjuterske tehnologije: traži reklame za garažne sajmove, fejsbuk objave grupa za razmenu antikviteta i specijalizovane portale. Džudit se registrovala za nekoliko registracija rezervacija. S ponosom nam je pokazala da je njena gostinjska kuća rangirana na booking.com sa 9,8. Ona koristi svoj telefon za slanje pošte, za registraciju nacionalnog smeštaja, kao i za izdavanje računa.

Nakon što se grupa smestila u svoje sobe, otišli ​​su do Seoske kuće gde ih je čekala naša Silvija Farkasne Uzelman u ime Turističkog udruženja Egeršalok i TDM Udruženja Dolina banja. Dočekao nas je Ištvan Varga, gradonačelnik Egeršaloka i predstavio njihovo naselje, a potom i Bela Đurko potpredsednik Nacionalne federacije ruralnog i agroturizma.

Bela je predstavio FATOSZ, udruženje županijskih udruženja pružalaca agroturističkih usluga. Savez i županijska udruženja podržavaju svoje članove zajedničkom veb-stranicom koja pruža usluge rezervacije smeštaja i informacije za članove. Razvili su kolektivni/garantni žig suncokreta koji je sistem klasifikacije za pružaoce agroturističkih usluga, seoski smeštaj i pansione, i prave klasifikaciju za ove smeštajne kapacitete. Novi izazov za pružaoce agroturističkih usluga bio je to što je u januaru 2020. postalo obavezno da svi smeštajni objekti koriste softver za upravljanje smeštajem kojim upravlja Nacionalni turistički informativni centar (NTIC, na mađarskom NTAK). Smeštaj mora da se registruje u NTIC sistemu i može da se oglašava samo na onom posredničkom interfejsu za smeštaj na mreži (Airbnb, Accommodation.com, Booking, itd.) ako je naveden NTIC registracioni broj i tip.

Bela, takođe, vodi kuću za goste u susednom selu, u Demjenu.

wora

Drugog dana Silvija je predstavila svoje lokalno udruženje ukazujući na odlične zanimljivosti regiona, planine sa nekoliko turističkih ruta, medicinsko-mineralne vode i kupatila, blizinu poznatog istorijskog grada zvanog Eger. U Egerzaloku postoje četiri hotela sa četiri zvezdice, tri pansiona, 120 pansiona i jedan kamp. Turističko udruženje Egezalok ima 70 članova od kojih su 80% žene, dok Udruženje TDM Dolina banja funkcioniše u tri okolna sela (Egerzalok-Demjen-Egerzolat). Njihovi članovi su opština, preduzeća i civilne organizacije. Oni upravljaju Turističkom kancelarijom Egerzalok koja je multifunkcionalni prostor sa prodavnicom lokalnih proizvoda, minibusom za razgledanje, organizacijom programa, iznajmljivanjem bicikala, muzejom lutaka. Njihova početna stranica dostupna je na četiri jezika, imaju Facebook i Instagram stranicu koje služe za marketing njihovih članova. Marijana Kvzak, potpredsednica okružnog ogranka FATOSZ-a Heves predstavila je njihove aktivnosti u okrugu Heves. Imaju 130 članova u 130 naselja od kojih su 80 odsto žene, dok je polovina starija od 60 godina. Zbog toga je jedan od primarnih zadataka da se podrži i praktični digitalni prenos znanja pored profesionalnog.

Kovid je povećao potrebu za onlajn komunikacijom, za korišćenje pametnih telefona sa mobilnim aplikacijama.

Postoji pojednostavljeno oporezivanje do 8 soba (16 osoba), što je 38.400 forinti /god./sobi, dok je PDV i dalje problem jer se plaća 27% nakon godišnjeg prometa od 12 miliona forinti. Proteklih godina nekoliko gostinjikih kuća je moglo biti preuređeno i renovirano uz podršku programa za razvoj smeštaja Kisfaludi.

Nakon toga su se učesnici predstavili, prvo poljska grupa. Krzistof Magdziak i Agneška Drelič Magciak rade na zemljištu od jednog hektara uzgajajući koze i proizvode sir. Njihova misija je da pruže iskustva učesnicima svojih programa koji predstavljaju seoski život i vrednosti, da organizuju mesta susreta, da promovišu saradnju, da organizuju zajednicu. Oni su rekli da je jedna od prepreka u ruralnim područjima nedostatak vozačkih dozvola jer velike udaljenosti čine ljude izolovanim. Uprkos tome, predstavljeno je nekoliko osoba u zajednici koje su povezane i komuniciraju putem interneta, bilo da ga koriste za prodaju svojih rukotvorina ili prerađevina, poput sira, ili koriste društvene mreže za pisanje blogova.

Valdemar Fortuna je govorio o biodinamičkoj agroekologiji u Poljskoj, kao i o tome kako IT to može podržati.

Tomas Vlosčovski je predstavio WORA projekat i aktivnost Fondacje AgriNatura. On je naglasio da pravilna upotreba računarske tehnologije i onlajn prisustva i veština pomaže u suzbijanju ruralne izolacije, posebno žena koje odgajaju decu na imanju, što je postalo važno tokom Kovid-a. Pomaže u administraciji i komunikaciji, kao i malim ruralnim preduzećima i pružaocima usluga. Iz tog razloga treba motivisati projekat za korišćenje IT-a, za žene na selu. Zatim je predstavio njihov sistem sertifikacije koji su pripremili za ekoturistička mesta povezana sa ekoturističkom mrežom. Saznali smo i da u Poljskoj poljoprivrednici koji vode agroturizam do pet soba na svojim farmama ne moraju da plaćaju porez na dohodak od te delatnosti.

Raluka Dan je govorila o Eko-Ruralis-u: ovo je pokret zemljoradnika deo pokreta Via Campesina, koji ima 14.000 članova, od kojih 80% ima zemljište oko jednog hektara. Većina njih proizvodi za svoje potrebe, a samo deo prodaje na tržištu. Zatim je Karmen Moldoven, jedna od njihovih članica, predstavila svoju gostinjsku k uću.. Klasifikacija smeštaja je „Agro turistički punkt” što joj omogućava ne samo smeštaj, već i ugostiteljske i druge programe. Kapacitet njenog apartmana je tri sobe sa 8 ležaja. Bave se i lokalno poljoprivredom, odnosno pčelarstvom i uzgajanjem povrća na pola hektara.

Posle ručka usledio je obilazak sela sa posetom terasaste krečnjače formacije. Pogledajte video vremeplov o istoriji sela.

Potom su posetili apartmane u pećinama nastale u 17. veku koje su sada pretvorene u muzej i uređene uz pomoć Egeršaločana, koji su donirali stari nameštaj i opremu.

U popodnevnim satima učesnici su posetili još dve gostionice, gde su vlasnici objasnili svoje aktivnosti i pokazali svoje gostinjske kuće: Gerendas Vendegaz i Zoldbiciklis Haz.