Žene zainteresovane za organsku proizvodnju 4


U okviru programa “Žene za održivu i solidarnu poljoprivredu” koji smo nedavno pokrenule, održano je još jedno druženje žena u Slancima.

IMG_4067

Tema ovog okupljanja bile su grupe solidarne razmene. Žene su imale priliku da čuju šta su grupe solidarne razmene, kako funkcionišu, zašto je dobro prodavati/kupovati hranu putem ovakvih grupa. Posebno značajna su nam iskustva iz Hrvatske u kojoj ovaj koncept postoji već tri godine, a do sada je razvijeno više grupa. Tako je nastao i priručnik “Grupe solidarne razmjene” u izdanju Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) koji preporučujemo.

IMG_4068Teodora Knez-Milojković, menadžerka projekta programa “Žene za održivu i solidarnu poljoprivredu”, govorila je i o zaboravljenim zadrugama kod nas koje Evropska unija prepoznaje kao dobar model udruživanja malih organskih proizvođača i proizvođačica kako bi lakše došli do svojih kupaca i pre svega, smanjili troškove proizvodnje hrane. Kako su nam rekle, to su upravo teme koje brinu žene zainteresovane za organsku proizvodnju hrane.

IMG_4072

Potrudile smo se da omogućimo i mamama priliku da učestvuju pa je okupljanje bilo “children friendly”: Paralelno sa razgovorom, decu su zabavljali naši prijatelji iz Cirkusfere uz podršku naših volontera i volonterki kako bi dečica bila sigurna i nasmejana.

26

Pogledajte veselu galeriju.

Razgovori u okviru programa “Žene za održivu i solidarnu poljoprivredu” održavaju se svakog petka u mesnoj kancelariji Slanci. Seriju razgovora je podržala Rekonstrukcija Ženski fond. Za više detalja, kontaktirajte nas.