Drugo Okupljanje poljoprivrednica centralne Evrope


Udruženje građana „Ama – Centar za negu čoveka i prirode“ organizuje „Okupljanje organskih poljoprivrednica centralne Evrope“ u selu Vrmdža (pored Sokobanje) od 18-20.oktobra.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (poznatija pod engleskim imenom Food and Agriculture Organization, odnosno skraćenicom FAO) procenjuje da žene proizvode više od polovine hrane u svetu. Prema podacima UN-a, žene čine manje od petine vlasnika zemljišta. Uz to, one imaju ograničeni pristup semenima, kreditima i drugim sredstvima za proizvodnju, uključujući i nove tehnologije.

Pod sloganom „Mi hranimo svet“, događaj će omogućiti ženama koje se bave organskom proizvodnjom i preradom da se sretnu, razmene svoja poslovna iskustva, ali i da unaprede svoj nepovoljni položaj kroz upoznavanje sa primerima dobre prakse i niz radionica na temu prodaje i marketinga organskih proizvoda. Događaj je posebno važan jer povezuje i umrežava seoske žene koje inače retko imaju prilike da se međusobno povezuju i jačaju.

Događaj organizujemo uz podršku Centralnoevropske inicijative, a detalje možete pratiti ovde.

Ovo je drugo do sada „Okupljanje organskih poljoprivrednica centralne Evrope“. Prvo je održano na Staroj Planini 2015.