Organsko znači revolucija – izveštaj sa Svetskog organskog kongresa 2014.


“Mi, ljudi koji razmišljamo na organski način, okupili smo se da pomognemo društvu tako što ćemo koristiti inovativne načine korišćenja principa organske poljoprivrede da bismo pomogli čovečanstvu da opstane na Zemlji.”

Istanbul, Turska<br> IFOAM, Organics International, Deklaracija o stvaranju mosta ka Organik 3.0,  18. Svetski kongres, Istanbul, Turska 13-15. 10. 2014. godine

foto: zelenamreza.org

U Turskoj je od 13-15.oktobra održan 18. Svetski organski kongres u organizaciji IFOAM – International Federation of Organic Agriculture Movements. Domaćin ovogodišnjeg kongresa bilo je Buğday udruženje. U organizaciji TACSO regionalne kancelarije, Srbiju su na ovom događaju predstavljale Olga Kešelj i Ivana Simić, Serbia Organica; Olivera Radovanović, Zelena mreža Vojvodine; Veselina Pelagić, Fondacija za razvoj domaćinstva i Katarina Milenković, Ama Centar za negu čoveka i prirode.

IMG_4326

Čelnici IFOAM-a su se složili: “Moramo biti glasniji i revolucionarniji!“. Očigledno da više nije dovoljno “gledati svoja posla” zbog čega je tokom kongresa nekoliko puta istican značaj promocije organske filozofije i proizvoda. “Ako želimo da organsko postane mainstream, moramo ga tako i promovisati. Zato je najbolje da angažujemo promotere i marketing stručnjake koji imaju iskustva ili su radili za kompanije poput Koka-Kole i sličnih.”

IMG_4378

Pod parolom “Gradimo Organske Mostove”, objavljena je Deklaracija kongresa. U pitanju je novi koncept definisanja organske proizvodnje, uređenja života i planiranja budućnosti. U deklaraciji se kaže da organski pristup održivosti nije samo segment već bi trebalo da bude prvi izbor društva u kojem živimo. Deklaracija je poziv da prihvatimo i primenimo organski pristup kao istinsku vrednost održive poljoprivrede. Potpisnici deklaracije obavezali su se da će se posvetiti organskom pristupu koji je sve inkluzivniji, pristupačniji, javniji i sveobuhvatniji, poštujući istovremeno diverzitet i ohrabrujući razvoj lokalnih rešenja za njihove izazove. Takođe, potpisnici su se obavezali da razvijaju partnerstva sa onima sa kojima dele ciljeve i da nastave da šire opseg organskih proizvoda u kojem se trenutno nalaze hrana, tekstil, proizvodi za negu tela, šume, energija, hortikultura koja uključuje i ruralne i urbane oblasti.

IMG_4369

 

Za nas je prisustvo ovom svetskom događaju značilo mnogo: upoznavanje sa trendovima u organskoj proizvodnji, ali i sa aktulenim preprekama u širenju ideje organskog; kontakt sa kolegama iz sveta, razmenu iskustava, svetsku promociju WWOOF Srbija. Izložba organskih proizvoda i semena iz celog sveta samo je pojačala utisak da organski pokret ima šta da pokaže i da njegovo vreme tek dolazi. Naša je dužnost da uradimo sve u svojoj moći i podržimo, baš kao što Deklaracija kaže.

 

Will Allen

Will Allen

 

 

Tokom tri dana trajanja 18. po redu organskog kongresa, održane su 3 plenarne sednice, 8 tematskih skupova, 16 predavanja u okviru glavnog programa, 24 prezentacije u okviru programa praktičara, 30 prezentacija naučnih radova (ukupno objavljena 93 naučna rada) i 19 radionica. Sve ukupno, više od 250 prezentacija impresivnih pojedinaca. Među njima, našla su se imena poput Andre Leu aktuelni predsednik IFOAM; Lyonpo Yeshey Dorji, ministar poljoprivrede Butana i Will Allenurbani farmer. Svetskom organskom kongresu prisustvovalo je više od 900 učesnika iz 117 zemalja sveta.

Osim IFOAM generalne skupštine, u okviru Organic World Congress  organizovana je i generalna skupština Federacije WWOOF organizacija (FoWO) čija je Ama članica.

Galerija fotografija sa 18. svetskog organskog kongresa.

 

Pročitajte u celini:

Deklaracija za izgradnju mosta ka Organik 3.0

Declaration on Building the Bridge to Organic 3.0

“Gradimo mostove između:
zemlje i ljudi
Istoka i Zapada
potrošača i proizvođača
tradicije i tehnologije
prošlosti i budućnosti.”