Biti lokavor znači biti odgovoran – Klimaton 8


“Postanite lokavori!”, poručili smo prisutnima na Klimatonu koji su po 8.put u Beogradu organizovali “Jedan stepen Srbija” kao partner Climate Action Network Europe (CAN Europe) i Fondacija Heinrich-Böll-Stiftung.

U prezentaciji „Viljuškom protiv klimatskih promena“ Katarina Milenković iz Udruženja građana Ama – Centar za negu čoveka i prirode predstavila je baštenske zajednice kao alat u borbi protiv posledica klimatskih promena, U okviru predavanja, predstavljeno je i Baštalište, prva zajednička gradska bašta (baštenska zajednica) u Beogradu i Srbiji kao primer šta svako od nas može da uradi: Imperativ je hraniti se zdravo i doprinositi smanjenju efekata klimatskih promena kroz proizvodnju sopstvene hrane udruženim snagama i/ili konzumaciju proizvoda drugih lokalnih proizvođača. Drugim rečima, postati lokavor.

Na Klimatonu su još govorili:

Jovana Dragić iz Koalicije 27 koja je predstavila treći godišnji izveštaj koji sumira rezultate praćenja i analize promena u oblasti životne sredine i klimatskih promena u Republici Srbiji, nastalih u skladu sa procesom pregovora sa Evropskom unijom u okviru Poglavlja 27.

Goran Sekulić iz Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF, World Wildlife Fund) koji je najavio “Earth Hour” u subotu 25.marta i predstavio Izveštaj o živoj planeti za 2016. godinu (Living Planet Report 2016).

Događaj su po 8.put u Beogradu organizovali “Jedan stepen Srbija” kao partner Climate Action Network Europe (CAN Europe) i Fondacija Heinrich-Böll-Stiftung. U nastavku pročitajte izveštaj sa Klimatona 8 pod nazivom “Situacija u gradovima je alarmantna, rešenje su urbane bašte” ili pogledajte na sledećem linku.

Klimaton 8 - Poster