Ko su mladi koji proizvode hranu koju jedemo?


Da li znate kakvu hranu jedete? Odakle ona dolazi? Ko je proizvodi, i u kolikoj meri su u proizvodnju hrane uključeni mladi? Koje su njihove potrebe i izazovi sa kojima se suočavaju, kao i kako da do njih dođete i kupite kvalitetnu hranu, koja je proizvedena u Srbiji?

Da pronađemo odgovore na ova pitanja, sa “Zelenom mrežom aktivističkih grupa” (ZMAG), partnerskom organizacijom iz Hrvatske osmislili smo projekat “Growing Growers” koji je zvanično počeo 1. oktobra ove godine. Tokom narednih trinaest meseci Ama Centar I ZMAG će mapirati i istražiti potrebe mladih poljoprivrednika u Srbiji i Hrvatskoj I doprineti njihovom povezivanju, ojačavanju i promociji.

Na nivou Evropske unije, ali i Zapadnog Balkana, sve je primetniji nedostatak mladih u procesu proizvodnje hrane, kao i rapidno starenje populacije ruralnih područja u kojima se hrana tradicioanlno proizvodi. U Srbiji je tek 4,7 odsto mladih do 30 godina uključeno u poljoprivrednu proizvodnju. Iako se susreće sa sličnim problemima u ovoj oblasti, Evropska unija ipak ima viši procenat mladih poljoprivrednika i on iznosi 8 odsto.

Manjak, kako institucionalne, tako i finansijske podrške, ne doprinosi rešavanju ovog problema, zbog čega se sve veći broj mladih seli iz ruralnih u urbana područija čime se značajno ugrožava budućnost kvalitetne i održive proizvodnje hrane koju jedemo.

Osim istraživanja i ojačavanja mladih poljoprivrednika i preduzetnika, tokom projekta kreiraćemo i online platformu, putem koje ćete moći da se informišete o tome kako nastaje hrana u Srbiji i Hrvatskoj, ko je proizvodi, koji su izazovi u njenoj proizvodnji, kao i gde istu sebi možete da kupite.

Projekat ’’Growing Growers’’ realizuju „AMA – Centar za negu čoveka i prirode“ u Srbiji i „Zelena mreža aktivističkih grupa“ u Hrvatskoj, a omogućen je zahvaljujući programu Erazmus+ koji u Srbiji sprovodi Tempus Fondacija.

Više informacija o projektu možete dobiti putem sajta: growinggrowers.amacentar.org ili na mejl office@amacentar.org. Takođe, ukoliko poznajete mladog poljoprivrednika, dojavite nam i rado ćemo ga uključiti u aktivnosti projekta i promovisati.