Literatura


Studija o stanju mladih poljoprivrednika u Srbiji i Hrvatskoj – stavovi i planovi u 2019. Studija je nastala u okviru saradnje Ama Centra iz Srbije i ZMAG-a iz Hrvatske u okviru projekta “Gajimo uzgajivače”:

The Study on the situation regarding young farmers in Serbia and Croatia – their attitudes and plans in 2019. The study was developed as a cooperation project of Ama Center from Serbia and ZMAG from Croatia during project “Growing Growers”.

Research done by Ama Center during 2018.

Istraživanje Ama Centra sprovedeno u Srbiji tokom 2018. godine.

Jelena obožava tradicionalne metode fermentisanja, deli ih i sakuplja iz celog sveta. Ovaj mali priručnik prirodne fermentacije je prateći materijal nastao uz radionicu „Prirodna fermentacija“ koja je organizovana u okviru serije radionica u Baštalištu 2018.

Uredio: Ama – Centar za negu čoveka i prirode

Zemlja je živi organizam i poljopri­vredno imanje treba da bude zaokružen ciklus. Sam sebi dovoljan. Samoobnovljiv. Treba odbaciti monokulturu i poštovati raznolikost kultura i raspored njihove sadnje. Stručnjaci predlažu redovno vođenje beležaka u baštenskom dnevniku koje olakšava planiranje i vođenje bašte i precizno pokazuje rezultate rada.

Prevod: Ama – Centar za negu čoveka i prirode

Ilustrovani priručnik koji ohrabruje mlade da uzgajaju svoju hranu, gde god da nađu mesto za to. Cilj “GrowIn’ – zrno po zrno” je gajiti zdravo, organsko i lokalno povrće čime se smanjuje ekološki otisak ljudi na Zemlji, a oni se ponovo povezuju sa prirodom. GrowIn’ inicijative pokrenute su u Evropi, SAD i Indiji i oslanjaju se na lokalne grupe volontera. U Srbiji, GrowIn’ inicijativu pokrenulo je udruženje građana „Ama – Centar za negu čoveka i prirode.“

Prevod: Ama – Centar za negu čoveka i prirode

Vodič za učenje odraslih o organskoj proizvodnji hrane, preduzetništvu, volontiranju i kulturnoj razmeni tokom WWOOFovanja na organskim farmama širom sveta.

Priručnik pokriva sva područja kojima se permakultura bavi – od malčiranja i izgradnje tla, preko održivog stanovanja i korištenja obnovljivih izvora energije do izgradnje zajednice.

Izdavač: Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG)

Za sve one koji su započeli baštenske radove i one koji tek planiraju, profesorka emerita Branka Lazić napisala je knjigu namenjenu svim ljubiteljima organske poljoprivrede.

Izdavač: Zelena mreža Vojvodine

Možemo li promijeniti svoj životni stil i drastično smanjiti količine otpada koje stvaramo? Iako je u svijetu zaživio pokret koji promoviše stvaranje “nula otpada”, društvo nikada ne može dosegnuti nulu, ali to ne bi trebalo zaustaviti niti jednog od nas da pokuša stvoriti što manje otpada.

Izdavač: Zelena Istra

 

Prirodni preparati za zastitu bilja u organskoj proizvodnji

Principi organske proizvodnje nalažu uspostavljanje posebnog agroekosistema tj.odgovarajućeg odnosa između korisnih i štetnih organizama i stoga rešavanje problema u zaštiti bilja u organskoj proizvodnji bazira se na nepesticidnim merama i primeni preparata koji su na prirodnoj osnovi.

Alternativno_poljodjelstvo

Bračni par alternativnih poljoprivrednika, Renata i Zdravko Dajčbar iz Bjelovara, napisali su ovu odličnu brošuru sa fotografijama i uputstvima o alternativnoj poljoprivredi kojom daju praktične savete za prelaz na vrt bez hemikalija, te vas pozivaju da i sami pokušate pratiti prirodne metode uzgoja hrane.

Izdavač: Društvo za kulturu i suživot s prirodom – Kneja

Briga_o_tlu

Priručnik se bavi praktičnim metodama pomoću kojih tlo u kojem uzgajamo hranu možemo učiniti sve plodnijim umesto da ga degradiramo kako to čini konvencionalna poljoprivreda. Takođe, istražuje mogućnosti kako tlo i proizvodnju hrane pretvoriti u moćan alat za borbu protiv klimatsih promena.

Izdavač: Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG)

Vrtovi_nasega_grada

Studije i zapisi o praksama urbanog vrtlarenja iz pera znanstvenika i društveno-ekološki angažiranih praktičara. Urbano vrtlarenje dio je globalnog pokreta kojim se afirmira uzgoj hrane u gradovima, izgradnja lokalnih zajednica, osnaživanje uloge civilne scene i građanske participacije u procesima donošenja odluka, održivo upravljanje javnim prostorima, ekonomija temeljena na razmjeni i solidarnosti među akterima te brizi prema okolišu i prirodnim resursima.

Urbana-Permakultura

Brošura se bavi permakulturom u stanu i kvartu, uvodom u permakulturni dizajn gdje nudi alate kako da sami dizajnirate svoj životni prostor, a da pri tome uključite sva čula i napravite nešto doista erotsko, naravno ako vam sve ostalo ultratradicionalno ide na živce. Na kraju donosi male i slatke praktične primjere iz uradi(mo) sam(i) domena,

Izdavač: Društvo za kulturu i suživot s prirodom – Kneja

Odrzive_skole

Priručnik nudi lude primere iz škola širom sveta, primere dobre prakse u hrvatskim školama, predloge nastavnih jedinica i alate za za konkretno uvođenja i sprovođenje nastave za održivost. Naglasak je na praktičnim projektima poput školskih vrtova, banke semena, kurikulumu za ekološke sadržaje, proizvodnim školskim zadrugama, inovativnim i kreativnim projektima, energetski neovisnim školama, učionicama u prirodi itd.

Izdavač: Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG)

Grupe_solidarne_razmene

Brošura o grupama solidarne razmjene – novom obliku ekonomije u kojem kupci kupuju hranu direktno od proizvođača, potičući na taj način lokalnu ekonomiju.

Izdavač: Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG)

Eko_selo-Model_ruralnog razvoja_i_osnazivanja_srpskih_sela

Eko sela su oblici naselja  (urbanih, suburbanih ili ruralnih) čiji stanovnici, u želji da žive u skladu s prirodom, nastoje da ostvare svoj osnovni cilj: samoodrživost zajednice, zaštitu životne sredine i unapređenje kvaliteta života. Priručnik definiše koji to faktori i aktivnosti dovode do održivog razvoja i da li se ovaj koncept može iskoristiti za oživljavanje srpskih sela.

Izdavač: Centar za društveno odgovorno preduzetništvo