InDeed – Zaista prirodno


Uspostavimo izgubljenu ravnotežu između čoveka i prirode

– 6 jednostavnih koraka za svakog od nas –

Svako od nas može sada i ovde da doprinese očuvanju i racionalnom korišćenju preostalih resursa Zemlje. Naše zajedničke dnevne navike imaju veliki uticaj na životnu sredinu. Male izmene navika mogu da donesu veliku promenu. Kada to činimo u svom životu, inspirišemo druge da i oni učine promene. Pokrenuvši “domino efekat”, činimo ovaj svet boljim mestom za život. U nastavku nudimo praktične predloge koje možete primeniti u svom životu i zajednici.

1. Čuvajmo vode

Vodna kriza nije “tamo negde u budućnosti”. Ona je već prisutna: Svake minute, troje dece umre od bolesti uzrokovanih nedostatkom čiste, pijaće vode. Dugujemo našoj deci i budućim generacijama čistu vodu. Jednostavno je čuvati vodu: Od zatvaranja slavine dok peremo zube do promene životnih navika kako bi koristili što manje vode.

2. Smanjimo svoj ekološki otisak (Carbon Footprint)

Globalno zagrevanje dokazano postoji. Jedan od uzroka globalnog zagrevanja je sagorevanje fosilnih goriva i njihovih derivata. Da sprečimo globalnu ekološku katastrofu, potrebno je da smanjimo upotrebu i sagorevanje goriva. To možemo činiti na razne načine: upotrebom javnog prevoza umesto sopstvenog automobila, ali i kupovinom sezonske hrane od lokalnih proizvođača.

3. Posadimo drvo

Naučinici porcenjuju da se u tamosferi nalazi 200 milijardi CO2 viška. Ako posadimo samo jedno drvo, smanjujemo količinu CO2 u atmosferi za jednu tonu svake godine. Uz ovo, drveće je dobar saveznik u borbi protiv globalnog zagrevanja. Posaditi drvo znači obogatiti svoj život i povezati se sa prirodom.

 

 

4. Uzgajajmo svoje povrće

Nije vam potrebno veliko dvorište da gajite svoje povrće. Svako ko ima prozor, može da ima i svoju malu organsku baštu. Takođe, možete se priključiti i baštenskoj zajednici koja okuplja početnike u proizvodnji i pomaže im da nauče kako da gaje svoje povrće. Kada započnete sa gajenjem povrća, preduzeli ste prvi korak ka samopouzdanju. Uz to, dobijate priliku da lično posmatrate čudo pretvaranje majušne semenke u ukusan plod.

5. Podelimo prevoz – Carpool

Prosečan putnik proizvede više od 600kg CO2 svake godine samo odlazeći na posao kolima. Kada delimo prevoz samo sa jednom osobom, smanjujemo emitovane kilograme CO2 na pola! Uz to, dok neko drugi vozi, možete čitati, družite se, štedite novac koji inače trošite na gorivo i parking i samo gorivo – smanjujete svoj ekološki otisak.

6. Napravimo kućicu za ptice

Svakih 20 minuta nestane jedna biljna/životinjska vrsta. To je normalan proces koji je čovek svojim aktovnostima ubrzao 100 puta. Kada napravimo kućicu za ptice, hotel za insekte, pravimo raj za ova tajušna bića koja su itekako važna za opstanak planete. Za to je dovoljna i jedna rupičasta cigla!

 

 

 

“InDeed – Zaista prirodno” je segment “InDeed kampanje za prirodu” koju je pokrenula međunarodna organizacija “Embracing the World“. Kampanju je zvanično podržao UNESCO u okviru “United Nations Decade of Education for Sustainable Development“.