Monsanto pred sudom u Hagu


Monsanto CompanyMonsanto će biti optužen pred Haškim tribunalom za zločine protiv prirode i ljudi, kao i za ekocid sledeće godine.

Udruženje potrošača organskog (Organic Consumers Association – OCA), Međunarodna fondacija za organsku poljoprivredu (IFOAM International Organics), Navdanja (Navdanya) koju je pokrenula Vandana Šiva i mnogobrojni drugi poznati ekološki i aktivisti protiv genetski modifikovanih organizama (GMO), farmeri dogovorili su se juče na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (Paris COP21) da sledeće godine pokrenu tužbu protiv Monsanta, najvećeg i najpoznatijeg proizvođača GMO u svetu. Simbolično, na Svetski dan hrane, 16.oktobra udruženi aktivisti će predati tužbu protiv Monstanta sudu u Hagu za zločine protiv prirode i ljudi i ekocid.

Suđenje ima za cilj procenu ovih navoda i štete koju je uzrokovala ova multinacionalna kompanija. Tribunal će se oslanjati na “Smernice o poslovanju i ljudskim pravima” usvojenim od strane Ujedinjenih nacija 2011. Takođe, procenjivaće se i potencijalna kaznena odgovornost na temelju Rimskog Statuta kojim se utemeljio Međunarodni kazneni sud u Hagu 2002. godine, a razmotri će se i da li je reforma međunarodnog kaznenog prava opravdano uključila zločine protiv prirode, ili ekocid, kao teško kazneno delo.”

Detalje o ovoj vesti potražite na veb-sajtu Sustainable Puls koji objavljuje vesti o GMO, održivoj poljoprivredi i proizvodnji hrane i na vebsajtu altermainstreaminfo.com.hr.

U nastavku pogledajte (i upamtite) logoe Monsantovih proizvođača semena i pesticida.