Poklanjamo


Vreme pred novogodišnje praznike je vreme planiranja, odluka, ali i poklona. Da spojimo tri u jedan, poklanjamo vam Baštenski dnevnik.

keep track of what you've grown in a garden journal | gardenista

Zemlja je živi organizam i poljopri­vredno imanje treba da bude zaokružen ciklus. Sam sebi dovoljan. Samoobnovljiv. Treba odbaciti monokulturu i poštovati raznolikost kultura i raspored njihove sadnje. Da bismo razumeli biljni svet, treba da proširimo svoj pogled na ono što utiče na rast i napredak biljaka, jer su one podložne uticajima koji se protežu sve od dubine zemlje do visine neba. Osim zemlje, na biljke utiču toplina i svetlost Sunca, Mesec, planete i zvezde.

Postoje četiri osnovne grupe biljaka prema kojima treba planirati baštu: biljke korena (cvekla, šargarepa, peršun…), biljke lista (salata, blitva, kelj…), biljke cveta (ukrasno bilje, jednoletnice, lukovice, ali i brokoli…) i biljke ploda (grašak, pasulj, mahunarke…). One se rotiraju iz godine u godinu kako se zemlja ne bi iscrpila. To se zove plodored. Stručnjaci predlažu redovno vođenje beležaka u baštenskom dnevniku koje olakšava planiranje i vođenje bašte i precizno pokazuje rezultate rada.

keep track of what you've grown in a garden journal | gardenistaDa pokušamo da olakšamo sledeću baštensku sezonu, poklanjamo vam Bastenski_dnevnik-AMA_Centra koji je za vas prevela na srpski i pripremila Marija Opačić, mlada saradnica Ama Centra.

Preuzeti delovi teksta sa lovesensa.rs i slike sa gardenista.com.