Nieleni evropski forum 1


Drugi Nieleni evropski forum za prehrambeni suverenitet održaće se od 26. do 30. oktobra ove godine u Rumuniji. Kontakt tačka u Srbiji je Ama Centar.

Nešto je trulo u evropskom prehrmebenom i poljoprivrednom sistemu. Posledice rasta industrijske poljoprivrede i kontinuirana politika izvozno orijetisanih tržišta podstakli su talas protesta poljoprivrednika, radnika i potrošača širom Evrope.

Širom Evrope, građani se samostalno organizuju kako bi povratili kontrolu nad svojim prehrambenim i poljoprivrednim sistemom. Protesti predvođeni traktorima uobičajena su pojava. Tokom najvećeg protesta poljskih poljoprivrednika protiv tihog uvođenja GMO i otimanja zemljišta, traktori su preuzeli puteve. Italijanski proizvođači paradajza, eksploatisani i zlostavljani radnici-migranti štrajkuju. U Berlinu, stotine hiljada poljoprivrednika i potrošači marširalo je zajedno protiv Transatlanskog trgovinsko investicionog partnerstva (TTIP) tokom januara ove godine. Nieleni pokret ima za cilj da okupi sve njih.

Nyeleni Europe Food Sovereignty

Drugi Nieleni evropski forum za prehrambeni suverenitet okupiće do 1.000 učesnika iz 42 zemlje – mali poljoprivrednici, istraživači, zaposleni u poljoprivredi, aktivisti za zaštitu životne sredine i ljudska prava, urbani baštovani, sindikalisti, potrošači i drugi iz cele Evrope okupiće se kako bi povratili kontrolu nad proizvodnjom hrane i prehrambenim sistemom kroz seriju radionica i diskusija.

Ama Centar kao kontakt tačka u Srbiji će organizovati odlazak delegacije na ovom događaju. Poziv za članove delegacije biće uskoro objavljen na vebsajtu Ama Centra.

Više detalja o samom događaju na engleskom, možete pronaći na vebsajtu Nieleni foruma i Nieleni pokreta.

Poziv_za_medije-2.Nieleni_evropski_forum_za_prehrambeni_suverenitet,26-30.oktobar2016,Rumunija


One thought on “Nieleni evropski forum

Comments are closed.