Održano okupljanje poljoprivrednica centralne Evrope 1


Okupljanje poljoprivrednica centralne Evrope upravo je završeno u Srbiji. Pod parolom „I mi smo farmeri!“, dvadesetak organskih proizvođačica iz 9 zemalja centralne Evrope okupilo se po prvi put na Staroj Planini.

AMMA-CEWFG2015_1

Tokom ovog okupljanja, poljoprivrednice su zaključile da dele iste probleme. Deo problema je u vezi sa aktuelnim evropskim zakonodavstvom u oblasti poljoprivrede i proizvodnje organske hrane koji ne pravi razliku između malih proizvođača i kompanija. „Mi nismo u mogućnosti da ispunimo sve potrebne standarde i zahteve zakonodavca kada je u pitanju proizvodnja i pristup tržištu. Jednostavno smo premali da bismo se takmičili sa velikim proizvođačima i zbog toga je potrebno ustanoviti drugačija pravila za nas.“ Kaže Nevena, proizvođačica vina iz Srbije. Kao izlaz iz situacije, poljoprivrednice vide umrežavanje i povezivanje kroz ženske zadruge u kojima bi delile resurse i iskustva čime bi ostvarile lakši pristup tržištu hrane.

Okupljanje poljoprivrednica centralne Evrope 2015 održano je tokom 5 dana i obuhvatilo je brojne radionice u vezi sa tržištem organskih proizvoda i zadrugama. Podeljene u male grupe, učesnice su imale priliku da razviju biznis planove za prodaju svojih proizvoda uz lične mentorske konsultacije. Program je uključio i diskusiju o iskustvima o tome kako unaprediti WWOOF mrežu koja povezuje volontere i vlasnike organskih domaćinstava u svetu, a čije se učesnice okupljanja članice. Održana je i radionica recikliranja papira i razmene proizvoda i semena starih sorti. Učesnice su posetile lokalnu farmu životinja, kao i domaćinstvo koje se bavi ruralnim turizmom, a čija je vlasnica žena. Poslednjeg dana okupljanja, poljoprivrednice centralne Evrope posetile su Mlekarsku školu u Pirotu kako bi se upoznale sa tradiocionalnim procesom proizvodnje čuvenog pirotskog kačkavalja i zelenu pijacu kako bi razgovarale sa lokalnim proizvođačicama.

Okupljanje poljoprivrednica centralne Evrope 2015 organizovao je „AMA – Centar za negu čoveka i prirode“ uz podršku Central European Initiative (CEI) Cooperation Fund. Partneri događaja su globalna Federacija WWOOF OrganizacijaOpština Pirot.

Više detalja i galeriju fotografija sa događaja potražite na zvaničnom veb-sajtu događaja.


One thought on “Održano okupljanje poljoprivrednica centralne Evrope

Comments are closed.