Okupljanje WORA partnera


Prvi susret u okviru projekta WORA – ICT za žene u ruralnim područjima održan je 14. i 15. novembra 2019. u Poljskoj. Predstavnici četiri organizacije: AgriNatura Foundation iz Poljske, Kisleptek iz Mađarske, EcoRuralis iz Rumunije i AMA Centar iz Srbije sastali su se u Zareby Koscielne, sedištu AgriNatura Fondacije. 

Ovo je bila prilika da se predstavnici upoznaju, razmene iskustva, rasporede uloge i odgovornosti vezanih za buduće aktivnosti projekta. Ključne teme sastanka bile su: Poljoprivreda podržana od starne zajednice (CSA), kao i način kako žene na selu koriste internet za bolji plasman domaćih proizvoda, kontakt kupaca.

U drugom delu sastanka, poljoprivrednice iz Poljske predstavile su svoja direktna iskustva partnerima.

Anna Pośnik je predstavila svoje gazdinstvo RWS Wojciechówka – CSA Wojciechowka.

Joanna Orlicz, iz Malkinia Gorna je objasnila model funkcionisanja njene “Orliczowka” farme koja je u isto vreme i agroturizam i prodaje domaće proizvode Grochowska Korporaciji u Varšavi.

Danuta Jabłonka-Grabowska iz Broka, govorila je o svojoj “Dajana”, agroturističkoj farmi.

Susretu je prisustvovala i Urszula Wolosiewicz, gradonačelnica Zareby Koscielne koja je podržala projekat. Ona je govorila o lokalnim projektima koji uključuju ruralne žene. Ona je podelila svoje iskustvo o uspešnom angažmanu u lokalnoj politici upravo kroz zastupanje seoskih žena i rešavanju preprekama sa kojima se ove žene svakodnevno sreću.

U delegaciji Ama Centra, ovom sastanku je prisustvovala i WWOOF domaćica, Dragana Đorđević.