U toku registracija za učešće u Okupljanju poljoprivrednica


Drugo Okupljanje poljoprivrednica centralne Evrope održaće se ove godine od 21-23.septembra. Registracija otvorena učesnica do 27.avgusta.

Pod sloganom “Mi hranimo Sveta!”, Okupljanje poljoprivrednica centralne Evrope 2017 kreiraće prostor i sigurno okruženje za žene da se sretnu, razmene i uče jedne od drugih, kao i da unaprede svoju nezavidnu poziciju i ekonomsku nekompetentnost na tržištu kroz sticanje novih veština koje im nedostaju. Uz to, događaj ima za ciljeve da:

  • Ojača mrežu žena-organskih proizvođačica na Balkanu i u Centralnoj Evropi
  • Omogući razmenu iskustava iz organske proizvodnje, proizvoda i semena
  • Unapredi poslovne veštine učesnica
  • Pokaže dobre primere iz prakse

Detaljan program biće naknadno objavljen.

Očekuje se učešće žena iz 11 zemalja Centralne Evrope i to: Italije, Austrije, Slovenije, Bosne, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske i Srbije. Radni jezik događaja je engleski.

Učešće je besplatno, a pokriveni su i putni troškovi učesnica. Događaj se održava u selu Vrmdža kod Sokobanje.

Rok za registraciju je 27.avgust. Registracija na veb-sajtu događaja.

Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) procenjuje da žene proizvode više od 50 procenata hrane u svetu. Prema Ujedinjenim nacijama, žene su vlasnici manje od 20 procenata poljoprivrednih gazdinstava. Istovremeno, žene imaju ograničeni pristup semenima, finansijama i novim tehnologijama.

Bez obzira na svu brigu i negu koju pružaju svojim porodicama i zajednicama, kada dođe do nepogoda, migracija ili poslova, žene su, naročito seoske su ranjivije i marginalizovane. Rad žena je i dalje nevidljiv, nevrednovan i društveno pretpostavljen čime se povećava teret rada žena.

U isto vreme, Priroda i poljoprivreda su komercijalizovane, a nekontrolisano korišćenje svih vrsta resursa doprinosi ubrzanim klimatskim promenama. Zbog svoje prirode koja je negujuća, u organsku poljoprivredu je uključeno više žena nego muškaraca. Žene su otvorene za nove načine proizvodnje, kao i različita kreativna rešenja.

 

Događaj podržava:

cei-new

Prijatelji događaja:

rural-hub

The first Central European Women Farmers’ Gathering was held in 2015.