Uspešno završen EDVORG projekat 1


U okviru projekta “Educating adults about volunteering and organic food production on farm enterprises (EDVORG)” razvijen je prvi i jedini onlajn vodič za učenje odraslih o organskoj proizvodnji hrane, preduzetništvu, volontiranju i kulturnoj razmeni na organskim farmama širom sveta – LLOOF vodič.

lloof

Vodič za “Život i učenje na organskoj farmi” (eng. Living and Learning on Organic farms – LLOOF) je otvoreni onlajn alat (OER) za učenje koji se stalno razvija i unapređuje. Predstavlja onlajn resurs za učenje o temama identifikovanim kroz analizu potreba i pregled najvažnjih onlajn izvora na sledeće teme:

 1. Upravljanje zemljištem i kompostiranje
 2. Uzgoj povrća, voća, oraha i lekovitog bilja
 3. Upravljanje pašnjacima, uključujući korov i „žive“ ograde
 4. Upravljanje usevima, uključujući upravljanje vodama, korovom i štetočinama
 5. Upravljanje stokom – ovce, koze, svinje, goveda i konji
 6. Upravljanje sitnim životinjama – živina i pčele
 7. Upotreba i održavanje ručnog alata  i električnih aparata
 8. Rad sa ljudima
 9. Prerada i konzerviranje mesa, ribe, povrća i voća, priprema hrane, pića i biljnih proizvoda
 10. Osnivanje malih farmi i/ili preduzeća za proizvodnju hrane

LLOOF vodič obuhvata:

Nastao je iz WWOOF edukativnog programa tokom kojeg zainteresovani neko vreme žive i rade u poljoprivrednim gazdinstvima kako bi učili o organskoj proizvodnji. Njih je trebalo pripremiti za odlazak i boravak na selu pa otuda i potreba za razvojem jednog ovakvog alata.

Zainteresovani za učenje tako mogu povezati znanja stečena kroz LLOOF proizvode sa praktičnim iskustvom i neformalnim učenjem na nivou malih preduzetnika u različitim evropskim zemljama. Ovo elektronsko učenje (skraćeno e-učenje, eng. e-learning) fokusirano je istovremeno na teoriju i praksu, omogućavajući na taj način aktivno učešće onih koji uče.

Tokom dve godine (septembar 2014. – avgust 2016.), na razvoju LLOOF Vodiča radilo je 10 partnera, članova evropske WWOOF mreže: WWOOF Velika Britanija (koordinator projekta), WWOOF Republika Češka – Area Viva, WWOOF Nemačka, WWOOF Mađarska, WWOOF Irska, WWOOF Italija, WWOOF Norveška, WWOOF SrbijaAma Centar, WWOOF Španija i WWOOF Turska – Buğday Association.

Besplatno skinite:

LLOOF vodič “Živeti_i_uciti_na_organskim_farmama”-LLOOF_rs

LLOOF_flajer


Uključi se!

WWOOF domaćini, WWOOF-eri, stručnjaci

Ovo je prilika za WWOOF domaćine, iskusne WWOOF-ere, one koji se bave edukacijom odraslih i sve druge voljne da podele svoje veštine i znanja, da pruže doprinos LLOOF onlajn vodiču za učenje odraslih putem:

 • Pružanja specifičnog znanja u okviru tema koje pokriva LLOOF vodič
 • Analize veb-sajtova, blogova, foruma i drugog onlajn materijala radi pronalaženja relevantnih i visokokvalitetnih izvora znanja
 • Prisustva LLOOF sastancima, konferencijama i događajima kao učesnik u diskusiji
 • Predlaganja unapređenja, promena i dodataka strukturi i sadržaju LLOOF vodiča za učenje
 • Snimanja kratkih video zapisa o specifičnim veštinama u organskoj poljoprivredi

Da doprinesete, pošaljite svoj predlog na mejl info (at) lloof.eu ili kontaktirajte lično Adama Kejda, koordinatora EDVORG projekta na adam (at) wwoof.org.uk ili Katarinu Milenković, WWOOF koordinatorku u Srbiji na katarina (at) wwoofserbia.org.


EDVORG projekat je finansijski podržan od strane EU Erasmus+ Programa za Strateško Partnerstvo. Za više detalja o projektu, posetite EDVORG promotivni vebsajt.


One thought on “Uspešno završen EDVORG projekat

Comments are closed.