Pokretanje plasteničke proizvodnje povrća


Često nas pitate kako da pokrenete plasteničku proizvodnju povrća. Prenosimo sažet pregled potrebnih aktivnosti i ulaganja u formi pitanje-odgovor.

Šta mi je potrebno?

Za pokretanje delatnosti potreban je plastenik (od 2.000 – 4.000 EUR u zavisnosti od veličine), creva za navodnjavanje kap po kap.

Koliko je potrebno da uložim odmah?

Minimalna početna ulaganja iznose od 2.000 do 4.000 EUR.

Kolika dodatna ulaganja me još očekuju?

Dodatni trošak je za seme, radnu snagu, sušenje, ambalažu, zakup tezge i sl. u iznosu od oko 1.000 EUR.

Kako se registrujem?

Registruje se kao poljoprivredno gazdinstvo.

Kome prodajem?

Građani, prodavnice i firme. Za količinu proizvedenu na ovolikoj površini plasman je moguć na lokalu, na malo i veliko. Na lokalnim pijacama (ako je proizvodnja u blizini gradova) ili prodati na veliko na veletržnicama.

Da li mi je potrebno još ljudi?

Potrebno je angažovanje dodatne radne snage (mogu da budu i članovi porodice) u periodu sadnje, branja i pakovanja.

Škola, diplome?

Nije potrebno. Dovoljno je pratiti uputstva prodavca sadnog materijala ili savetodavne poljoprivredne službe Ministarstva poljoprivrede koja postoji pri svakoj opštini.

Šta je još važno?

Delatnost je sezonskog karaktera. U ovakvom plasteniku može se uspostaviti proizvodnja salate, krastavaca, paprike, paradajza, krompirića i dr. povrća u zavisnosti od sezone i tržišta u okruženju.

Saznajte više i o proizvodnji malina, žalfije, ruža, nevena, lešnika, kupina, kamilice, jagoda, heljde, cveća, bosiljka, borovnice, belog sleza i pčelarstvu u okviru brošure_Šansa.

IZVOR: novipocetak.rs