Predstavljeno istraživanje ,,Prehrambeni suverenitet u kontekstu Srbije”


U četvrtak, 21. februara, u prostorijama EU Info Centra, organizovali smo tribinu povodom publikovanja istraživanja ,,Prehrambeni suverenitet u kontekstu Srbije – okvir za kritičku analizu sistema proizvodnje hrane’’.

Na samom početku, Marija Stevuljević, PR menadžer EU Info Centra je pozdravila učesnike i podsetila da je Srbija od 2018. godine ravnopravni učesnik IPARD programa te predstavila načine putem kojih se poljoprivrednici mogu o istom informisati.

Saša Petrović, istraživač i saradnik Ama Centra, izneo je glavne nalaze istraživanja “Prehrambeni suverenitet u kontekstu Srbije – okvir za kritičku analizu sistema proizvodnje hrane”. Prehrambeni suverenitet u srž svog delovanja stavlja mala poljoprivredna gazdinstva, koji, u postojećem kontekstu sistema proizvodnje hrane, moraju da se ’’bore’’ sa velikim proizvođačima i poljoprivrednim gigantima. Ističe da jedan od načina rešavanja problema održivosti malih poljoprivrednika može biti i koncept direkte međusobne razmene između malih poljoprivrednika i potrošača. Takva razmena bi proizvođačima omogućila bolju ekonomsku stabilnost, a potrošačima da znaju od koga i kakvu hranu kupuju.

Dragana Đorđević, koja je pre desetak godina odlučila da se zaputi iz Beograda za Kosjerić i sa mužem pokrene poljoprivrednu proizvodnju, govorila je o svojim tadašnjim i sadašnjim iskustvima. Ističe da postoje problemi sa kojima se u svojoj proizvodnji suočavaju, poput: nedovoljnih finansijskih sredstava za zaštitu od vremenskih nepogoda kao i nemogućnosti da žive samo od poljoprivredne proizvodnje, ali da odrastanje njene dece u ruralnom okruženju i kvalitet života koji to omogućava ’’nema cenu’’. Nastavlja da se ’’bori’’ i poziva sve male poljoprivrednike da istraju a potrošače da ih podrže.

Jasmina Nikitović – Stojičić, autorka i urednica emisije Znanje imanje, istakla je važnost ’’vaganja’’ između pozitivnog i negativnog. Iako postoji mnogo izazova sa kojima se suočavaju mali poljoprivrednici, pozitivne strane života i rada u ruralnom okruženju ih nadomešćuju, jer je u današnje vreme privilegija živeti u zdravom okruženju, disati čist vazduh i jesti kvalitetnu hranu. Poklonila je Ama Centru knjigu ,,Zvezdobrojci’’ autorke Aleksandre Ninković Tašić, koja kroz odlomke iz biografija Milutina Milankovića, Nikole Tesle i Mihaila Pupina naznačava pozitivne strane odrastanja i života na selu.

Božidar Dimić, projekt menadžer Ama centra, predstavio je projekat Growing Growers, na kojem Ama Centar radi od oktobra 2018. godine, a stavlja u fokus mlade poljoprivrednike (od 18 do 30 godina). Mladi poljoprivrednici se najčešće suočavaju sa nedostatkom finansijskih sredstava i pristupu tržištu, a česte promene zakonodavnog okvira i komplikovana papirologija ne doprinose njihovoj održivosti. Navedeni problemi uzrokuju starenje u ruralnim oblastima jer se sve više mladih odlučuje za napuštanje poljoprivrede i preseljenje iz sela u grad. Više o projektu možete saznati putem sajta: growinggrowers.amacentar.org

Pokrenuviši temu prehrambenog suvereniteta želimo da ukažemo na značaj malih i mladh poljoprivrednika, kao i da doprinesemo njihovoj održivosti. U tom smislu, pozivamo sve mlade poljoprivrednike (18-45) zainteresovane za direktnu prodaju da nam se jave kako bismo ih uključili u buduće aktivnosti koje imaju za cilj njihovo osnaživanje.

Istraživanje ,,Prehrambeni suverenitet u kontekstu Srbije – okvir za kritičku analizu sistema proizvodnje hrane’’ možete preuzeti ovde.