Većina mladih poljoprivrednika želi da ostane u poslu i za 5 godina!


Proizvodnja hrane je strateški važan sektor i država treba da garantuje otkup i cenu domaćih proizvoda. Preko dve trećine malih proizvođača u Srbiji (65,78%) proizvodi hranu na 5 ili manje hektara. Većina mladih poljoprivrednika u Srbiji (64,9%) vidi sebe u ovom poslu i za 5 godina, jer uživaju u onome što rade. Ovo je deo rezultata studije “Mladi poljoprivrednici i prehrambeni suverenitet” sprovedene u sklopu projekta „Gajimo uzgajivače“ (Growing Growers) koji je finansiran sredstvima Evropske komisije kroz program Erasmus+ – KA2 Strateška partnerstva za mlade. Nosioci projekta su organizacije AMA – Centar za negu čoveka i prirode iz Srbije i ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) iz Hrvatske.

Poljoprivredna industrija u Srbiji je najveća uzdanica srpske privrede, grana koja tradicionalno ostvaruje najveći rast, ali je i presudna za prehranu stanovništva. Iako je brojka o proizvodnji hrane u Srbiji koju konzumiramo niža nego što je to bila istorija, ona odražava važnost proizvodnje hrane u lokalnoj sredini.

„Mladi ljudi su godinama izbegavali karijere u poljoprivrednoj industriji zbog broja sati rada, nedostatka garantovanog prihoda i naizgled boljih opcija u drugim industrijama. Stavovi prema poljoprivredi se menjaju, a za neke mlade koji vode poljoprivredni posao prilika je da nastave sa tradicijom svojih predaka, imaju profitabilnu karijeru i koriste spoj tradicionalnih praksi i novih tehnologija“, izjavio je Aleksandar Anđelković, diplomirani agrekonomista, koji svoje znanje primenjuje na gazdinstvu Anđelković.

Aleksandar sa ponosom nastavlja da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i stočarstvom kojima su se bavili njegovi preci. Pored pšenice i kukuruza koje uzgaja, porodično gazdinstvo broji 130 ovaca. Uspeh u gajenju ovaca duguje dobrom planiranju i upravljanju farmom ovaca. Planiranje je zastupljeno u svim segmentima proizvodnje posebno kada su u pitanju investicije u mehanizaciju. Voli da kaže da nije samo poljoprivrednik, već i član strukovnih udruženja, a svoje stručno znanje iz oblasti poljoprivrede omogućava mu da se zalaže za druge poljoprivrednike, a i sam bude još bolji u onome što radi.

U okviru projekta „Gajimo uzgajivače, nastao je i portal „Za druga“ na kojem možete pogledati kako izgleda i čime se bavi Aleksandrovo gazdinstvo, ali i domaćinstva drugih mladih poljoprivrednika. Na istom mestu, posetioci su u mogućnosti da uspostave direktan kontakt sa mladim poljoprivrednicima, kupe njihove proizvode i tako podrže njihov opstanak i razvoj.

Studiju “Mladi poljoprivrednici i prehrambeni suverenitet” u celini na srspkom i engleskom možete pogledati ovde.

Svi za jedno, zadruga za sve!

U nastavku pogledajte video izjave našeg partnera, Dražena Šimleše iz ZMAG-a i druge.